Constructorii centurii Aleșd au început să lucreze, de luni, pe terenuri din coridorul de expropriere al șoselei pe care, până acum, câțiva localnici expropriați de CNAIR le-au blocat accesul, supărați că o porțiune de aproape 500 de metri șoseaua trece pe strada lor, iar unii vor fi nevoiți chiar să-și mute gardurile spre interiorul proprietăților.

Un executor judecătoresc i-a executat silit pe 7 dintre aleșdenii care contestaseră deciziile de expropriere ale CNAIR, dar care au pierdut procesele. Alți localnici au eliberat terenurile renunțând la procese, dar în cazul altor 5 care nu au făcut acest lucru instanțele urmează să se pronunțe.

Fără folosirea forței

Câțiva jandarmi au însoțit, luni, un executor judecătoresc pe strada Octavian Goga din Aleșd, unde 23 de locuitori au refuzat încă din anul 2022, când au început lucrările, să permită accesul utilajelor și muncitorilor firmelor care construiesc centura Aleșd. Motivul? În timp ce 11 din cei 23 de localnici, care au fost expropriați de CNAIR și au deschis procese atât împotriva Companiei, cât și a Consiliului Județean Bihor, au renunțat la procese, 7 dintre cei care au contestat deciziile de expropriere au pierdut în instanțele de judecată.

Site-ul local alesdonline.ro a realizat la fața locului o filmare care arată cum - în prezența unor jandarmi, a unor reprezentanți ai CNAIR și a celor ai firmelor de construcții - un executor judecătoresc pune în aplicare sentințele prin care au respins contestațiile la executare, precum și topografi care măsoară terenurile, iar apoi un utilaj începe să lucreze la decopertarea acestuia.

De menționat, însă, că pentru punerea în executare a sentințelor favorabile CNAIR și CJ Bihor prin care a fost menținută aplicarea deciziilor de expropriere jandarmii nu au folosit forța, deoarece oamenii nu s-au opus executării silite.


Sursa video: Youtube / AlesdOnline

La finele verii să fie deschisă

„Din cei 23 de localnici din Aleșd care au contestat deciziile de expropriere emise de CNAIR, cea mai mare parte au renunțat la procese, dar jumătate s-au adresat unor instanțe de judecată pentru a obține suspendarea și anularea deciziilor de expropriere. Dintre aceștia, 7 persoane au pierdut procesele, fiindu-le respinse cererile. În cazul altor 5 persoane, instanțele de judecată au rămas în pronunțare și se așteaptă hotărârile judecătorești. Dacă și acestea vor fi favorabile CNAIR, se va putea lucra pe tot traseul centurii fără nicio opreliște”, a declarat BIHOREANULUI un jurist din cadrul CJ Bihor, administrația județeană realizând proiectul centurii Aleșd în parteneriat cu CNAIR și fiind cea care a adoptat actele administrative care au stat la baza exproprierilor.

„În paralel, unii localnici continuă procese pentru anularea Hotărârilor de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a culoarului de expropriere”, a mai spus juristul administrației județene. De precizat că atât Curtea de Apel Oradea cât și, apoi, Înalta Curte de Casație și Justiție a României au respins anul trecut cererea localnicilor de suspendare a aplicării celor două HG, ceea ce a și permis continuarea lucrărilor cu excepția celor 12 suprafețe de teren ale căror foști proprietari au contestat deciziile de expropriere ale CNAIR.

Potrivit reprezentantului CJ Bihor, utilajele constructorilor au putut intra așadar doar pe terenurile celor 7 localnici care deja au pierdut procesele de contestare a deciziilor expropriere, nu și pe cele ale celorlalți 5 ale căror procese sunt încă în derulare.

Somați de CJ degeaba

Toți cei 23 de aleșdeni din strada Octavian Goga afectați de faptul că aproape 500 de metri din cei 5,8 kilometri ai centurii Aleșd vor trece pe strada lor au primit încă în vara anului trecut notificări din partea CJ Bihor pentru a elibera terenurile, însă - pentru că expropriator este CNAIR - constructorii au trebuit să aștepte hotărârile judecătorești înaintea cărora nu se putea trece la executarea silită.

Oamenii sunt nemulțumiți că vor suporta deranjul provocat de trafic, iar unora dintre ei le vor fi micșorate proprietățile, fiindu-le expropriate suprafețe cuprinse între 4 mp și câteva zeci de metri pătrați din curțile exterioare, dinspre stradă, pentru ca întreaga lățime a șoselei să aibă loc.

În total, pentru centura Aleșd au fost făcute 661 exproprieri, dar numai cei 23 de locuitori din strada Octavian Goga au contestat exproprierile, ceea ce practic a ținut lucrările pe loc în zona respectivă.

De altfel, la mijlocul verii trecute, asocierea de firme Drum Asfalt – Trameco, care din octombrie 2022 execută lucrările, a notificat CNAIR și CJ Bihor că solicită penalități de peste 1,5 milioane lei (18.709 lei/zi) reprezentând costuri suplimentare din cauză că nu a putut finaliza proiectul, fiindcă nu a avut acces pe toate terenurile de pe traseu.

O parte a centurii Aleșd, de 2,3 km, cea care leagă localitățile Tinăud și Peștiș, a fost deschisă circulației la începutul lunii septembrie a anului trecut, însă finalizarea celorlalți 5,8 km a fost până acum imposibilă. „Dacă antreprenorul va putea intra și pe celelalte terenuri, centura Aleșd va putea fi deschisă circulației la sfârșitul acestei veri sau la începutul toamnei”, a afirmat juristul CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!