Studiu de caz. Centura Beiuşului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitaţie acum 16 luni. În iunie 2022 licitaţia a fost contestată, iar după 7 luni justiţia noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene şi trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană. 

Lucrarea e prevăzută a fi executată în 18 luni. Constructorului i-au mai rămas la dispoziţie 9 luni pe bani europeni şi 9 luni pe banii Consiliului Judeţean. Probabil, cu toată mobilizarea firmei câştigătoare, vom putea păpa jumătate din suma dată de UE, aşa că 135 milioane lei vor fi plătiţi de contribuabilii bihoreni.

Un alt caz. Şoseaua de centură Oradea-Sânmartin e contestată de un riveran. Stăm luni întregi aşteptând o decizie de la justiţie, timp în care, fiind vorba tot de fonduri europene, se mai adaugă o gaură bugetului judeţean. Iar toate acestea, pentru că nici după 16 ani de la intrarea în UE nu suntem în stare să facem un sistem fiabil şi rapid de atribuire a lucrărilor publice, de la licitaţie, la contestare şi atribuire.

Nu înţeleg ce e aşa de greu să se formeze completuri specializate care să prioritizeze aceste speţe. Eventual ar putea să dea întâietate contestaţiilor în funcţie de valoarea sumelor licitate. Aici nu e vorba să se judece strâmb, de dragul de a atrage toate fondurile europene, ci să se judece repede. Din păcate, însă, celeritatea este o floare rară în justiţie; nu degeaba mii de infractori scapă de sancţiuni prin prescrierea faptelor.

La finalul anului promit să fac un bilanţ al tuturor lucrărilor întârziate de contestaţii, reclamaţii şi litigii, precum şi implicaţiile financiare, ca să vedeţi cam cât ne costă prostia în judeţul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!