Proiectul Centurii Oradea - Sânmartin a fost blocat în instanţă de proprietarii unor terenuri afectate de traseul viitoarei şosele. Cum proiectul trebuie terminat până la finele anului viitor, fiind vorba de fonduri europene, practic ţăranii din Sânmartin pot să-şi facă poze cu traseul frumos colorat pe hartă.

Domnii cu reclamaţiile preferă să câştige o sută de lei din cazarea turiştilor decât să beneficieze întreaga comunitate de un drum civilizat care scoate traficul din centrul staţiunii. În plus, sistemul de clan din Sânmartin a produs sute de milioane de euro din valorificarea terenurilor, aşa că ce-s 30 de milioane de euro la o comună aşa bogată?

Pe de altă parte, administraţia locală şi judeţeană meritau o palmă peste bot pentru modul discreţionar şi sfidător în care-i tratează pe oameni.

Totul se face cu heirupul, există suspiciunea că actele nu ar respecta circuitul legal, dezbaterile sunt formale şi singura explicaţie pentru asemenea comportament ce frizează abuzul este lipsa timpului.

Când au început primele exproprieri în Oradea, primarul Ilie Bolojan l-a scos la înaintare pe vicele Gheorghe Carp, care avea o capacitate de negociere mult mai mare. Aşa s-a deschis fără mari convulsii drumul prin viitorul cartier Ceyrat şi s-a obţinut demolarea unei case în zona podului Centenarului. Acum e trimis la înaintare un neplăcut de directoraş care, înainte să te înştiinţeze, deja ambalează buldozerul în faţa porţii. Iar despăgubirile pentru expropriaţi sunt nesimţit de mici.

Cu nişte băştinaşi lipsiţi de spirit civic, o administraţie abuzivă şi indolentă la problemele celor expropriaţi, la care se adaugă o justiţie mai imprevizibilă ca numerele extrase la 6 din 49, mai că-ţi vine să-ţi dai demisia din meseria de bihorean şi să laşi loc nepalezilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!