Traficul rutier de pe DN 1 Oradea - Cluj spre combinatul Holcim din Aleșd și cel dintre Oradea și Aștileu se va putea desfășura din această săptămână și pe o parte a centurii Aleșd.

Deschiderea unui tronson de aproape 2 km al acestei șosele va avea loc joi, 1 august, anunță Consiliul Județean Bihor, care răspunde de construirea centurii în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

1 august, ora 7.00

„Joi, 1 august, de la ora 07:00, se deschide un nou tronson al Centurii Aleșd. În lungime de 1,7 kilometri, segmentul de drum este cuprins între drumul național DN 1, de la intrarea în Aleșd dinspre Oradea, și drumul județean DJ764, care leagă Aleșd de Aștileu”, a anunțat luni, printr-un comunicat, CJ Bihor.

„Traficul spre combinatul de ciment Holcim și circulația pe relația Aștileu – Oradea va fi preluat de acest sector de drum, descongestionând intersecția din orașul Aleșd de la capătul străzii Tudor Vladimirescu (fosta moară)”, a transmis șeful administrației județene, Ilie Bolojan.

Prin urmare, pe 1 august va fi deschisă circulației doar partea dintre DN 1 Oradea - Cluj de la intrarea în Aleșd dinspre Oradea până la DJ 764 din Aleșd spre Aștileu.

Se bagă gaz

Cei 1,7 km fac parte dintr-o porțiune de aproape 4 km care constituie ocolitoarea orașului Aleșd, unde lucrările au fost oprite pe o distanță de aproximativ 500 de metri din cauza unor procese declanșate de un grup de locuitori ai străzii Tudor Vladimirescu care s-au opus ca șoseaua să treacă pe strada lor.

Prin urmare, din totalul de 5,8 km ai centurii, în septembrie 2023 a fost deschisă circulației doar o porțiune de 2,25 km, din DN 1 Oradea - Cluj până la DN 1H către Peștiș, spre Zalău.

Pe porțiunea care a făcut obiectul proceselor a fost nevoie inclusiv de executarea silită a riveranilor expropriați de CNAIR pentru ca utilajele constructorului să poată relua lucrările, în această primăvară.

Pentru că, între timp, în Aleșd se introduc rețele de gaz, pe tronsonul dintre strada Tudor Vladimirescu și DJ 764 urmează ca acestea să fie finalizate, deoarece după deschiderea șoselei carosabilul nu putea fi spart vreme de 5 ani. Totuși, lucrările pentru gaz au acum prioritate, tocmai pentru ca locuitorii străzii Tudor Vladimirescu să nu rămână fără această utilitate.

Conform firmei de construcții care execută proiectul de introducere a rețelelor de gaz, în zona în care se suprapun cu traseul centurii, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni”, arată comunicatul CJ Bihor.

Integral, în august

„În următoarele două săptămâni, constructorii centurii vor turna stratul de uzură și vor finaliza trotuarele, accesul la proprietăți, marcajele și semnalizarea pe porțiunea care a rămas de finalizat. Până la sfârșitul lunii august, și acest ultim tronson va fi deschis circulației”, a precizat președintele CJ Bihor, referindu-se la partea încă în lucru, dintre strada Tudor Vladimirescu și DN 1 Oradea - Cluj la ieșirea din Aleșd.

Construirea centurii Aleșd o execută asocierea firmelor Drum Asfalt și Trameco, pentru suma de 89,097 milioane lei, inclusiv TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri UE.

Proiectul este realizat în baza unui protocol de colaborare încheiat între CJ Bihor și CNAIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!