Cifrele nu mint. Aproximativ 20% dintre cei care stau la case nu produc gunoi și mii de firme orădene sunt în aceeași situație. Nu produc sau, mai exact, în acest an n-au scos pubelele pentru golire. Fenomenul ar putea revoluționa întreg sistemul de colectare a deșeurilor, și asta nu doar la nivel local, ci național și chiar mondial!

Există mai multe posibile explicații. Una ar fi că oamenii pur și simplu nu produc gunoi. Bebelușii rămân cu aceleași scutece până la maturizare, marfa cumpărată de la piață este îndesată în buzunare, alcoolul se bea direct la ABC, iar ziarele se folosesc la împachetatul pachețelului cu mâncare pentru școală și serviciu.

Varianta cu reziduurile duse la centrele de colectare cade, pentru că acolo poți să duci doar reciclabilele, deșeurile din construcții, materialul vegetal, nu și gunoiul menajer sau fracția bio. Pe străzi, sacii abandonați sunt mult mai puțini decât ar produce cei 20% de partizani de la case. De asemenea, nici în politică nu se regăsesc toate gunoaiele orădenilor economi. 

O explicație ar fi că oamenii pur și simplu mănâncă tot gunoiul pe care-l produc. La cât rahat se mănâncă în țara asta, gunoaiele ar putea intra în categoria delicatese. Dacă e așa, acest grup de concetățeni ar putea fi invitat să pape toate gunoaiele din municipiu. Vă dați seama ce economii s-ar face? Nu tu groapă de gunoi, nu tu RER sau AVE, fără pubele cu cip și saci de toate culorile.

Nu doar pârliții de la case palmează gunoiul, ci și o grămadă de firme. Nu pot decât să salut gândirea managerială sănătoasă a patronilor care au găsit modalitatea de a-și rentabiliza firma punând, la propriu, mizeria sub covor.

E limpede că suntem un popor de supraviețuitori, care a înțeles că, la vremuri de restriște, cel mai indicat e să faci economii la produse de igienă, la apă caldă și gunoi. Pe la blocuri trebuie că mai există familii care fac baie în aceeași apă, iar la final o păstrează pentru a putea să o arunce la toaletă. Alții, mai inventivi, umplu cada cu apă lăsând robinetul să curgă foarte încet, în speranța că pot păcăli contorul care nu sesizează o cantitate așa de mică.

Iată că, după ce noi românii am inventat stiloul, insulina, avionul, mititeii și oina, suntem pe cale să descoperim fenomenul zero deșeuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!