Firma din Beiuş devenită celebră după ce a stârnit o psihoză în rândul şoferilor din toată ţara, pe 9 martie, vânzând benzina şi motorina la un preţ record de 11 lei pe litru, la staţiile de combustibil deţinute în parteneriat cu MOL România, a rămas temporar fără obiectul muncii.

Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF au amendat cu câte 50.000 lei toate cele 4 staţii de combustibil ale companiei şi le-a suspendat activitatea pentru o lună. Potrivit legii, în cazul amenzii, administratorul firmei are dreptul să achite în termen de 15 zile jumătate din suma minimă prevăzută de lege, în acest caz fiind vorba de 10.000 lei.

35 de oameni în concediu fără salariu, Beiușul cu o singură benzinărie

Măsura a fost dispusă luni, 28 martie, şi va intra în vigoare de la miezul nopţii, după cum a declarat BIHOREANULUI administratorul firmei, Daniel Degău.

„Nici nu am citit procesul verbal, nu-mi mănânc nervii. Ideea este că voi plăti o amendă de 10.000 lei pentru fiecare staţie şi, ca măsură complementară, s-a dispus suspedarea activităţii pe o perioadă de 30 de zile. Pe acest răstimp, toţi angajaţii de la staţii şi şoferii care fac aprovizionarea, adică 35 de oameni, vor merge în concediu fără salariu”, a explicat Degău, susţinând că nu va contesta sancţiunea.

Decizia va afecta nu doar firma şi pe cei 35 de angajaţi, care vor rămâne fără venituri, ci va genera o problemă şi pentru locuitorii din municipiul Beiuş, căci va rămâne deschisă o singură benzinărie în oraş, cea a Petrom, următoarele staţii de combustibil fiind la o distanţă de 10 kilometri, în Sudrigiu.

Amenzi peste amenzi

Compania beiuşeană a fost amendată în prealabil şi de comisarii pentru protecţia consumatorilor, cu 35.000 lei, dar şi de Garda de Mediu Bihor, care în perioada 14 - 16 martie 2022 a efectuat controale la 20 de stații de distribuție a carburanților pe raza județului.

Potrivit unei informări transmise de comisarii de Mediu, în urma verificărilor, firma din Beiuş şi o alta din Tinca au fost sancționate cu amenzi în valoare de 100.000 lei fiecare pentru depășiri semnificative ale cantităților de carburanți autorizate de APM Bihor pentru a fi comercializate prin stațiile respective.

Totodată, au mai fost aplicate două sancțiuni pentru nerespectarea legislației privind gestiunea deșeurilor în valoare de 5.000 respectiv 7.500 lei unei societăți comerciale cu două puncte de lucru, în Episcopia Bihor și Sanmartin, dar şi 8 avertismente pentru neasigurarea/neindicarea locurilor de preluare a uleiurilor uzate.

Record național

Firma Desira Impex din Beiuş, care deţine o staţie de combustibil în parteneriat cu Mol România a intrat în atenţia organelor de control după ce, în data de 9 martie, a declanşat o psihoză la nivel naţional, când a majorat de la o oră la alta preţul  benzinei şi motorinei la 11 lei pe litru.

Administratorul societăţii a declarat, atunci, pentru BIHOREANUL, că a luat decizia corectă, iar majorarea ar fi fost o încercare de a opri asaltul şoferilor, care formaseră cozi uriaşe la benzinărie în condiţiile în care, la depozitele MOL, preţul combustibilului a crescut iar acest lucru urma să se răsfrângă şi asupra preţului de la pompe.

Carburanţii companiei MOL România au ajuns, atunci, în decurs de 24 de ore, cei mai scumpi din ţară, la benzinăriile firmei ori cele partenere preţurile crescând de la 7,6 lei la 9, ori chiar şi la 11 lei. Autorităţile au făcut un apel la calm, transmiţând că sunt stocuri suficiente, că preţurile nu vor creşte exagerat, și au demarat controale la benzinării.

UPDATE: Pentru ce a fost dată amenda ANAF

Potrivit proceselor verbale de sancţionare întocmite de inspectorii Antifraudă ai ANAF care au efectuat controlul la firma Desira Impex, societatea nu a fost sancţionată pentru speculă, aşa cum i s-a imputat după incidentul din 9 martie.

Documentele intrate și în posesia BIHOREANULUI arată că, pe de o parte, firma a primit un avertisment pentru că la una dintre staţiile de combustibil s-a găsit o diferenţă de 130 lei între sumele încasate şi cele înregistrate în casa de marcat.

Pe de altă parte, Desira Impex a primit 4 amenzi de câte 50.000 lei pentru încălcarea unui articol din Codul Fiscal care obligă operatorii economici profilaţi pe comerţul în sistem en detail produse energetice să deţină sisteme de gestiune a stocurilor conectate cu pompele de distribuţie carburanţi şi aparatele de marcat electronice fiscale care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor pentru fiecare produs energetic şi furnizor.

În data de 10  martie, la punctele de lucru verificate, reţeaua cu pricina nu funcţiona. Ca atare, inspectorii au putut compara stocurile scriptice cu cele faptice şi vânzările, verificând, pe rând, încasările, documentele mărfurilor intrate, iar cantităţile fizice au fost măsurate cu jojele (scări gradate pentru măsurarea capacității unui rezervor). 

Aceeaşi abatere prevăzută în Codul fiscal a fost reţinută şi pentru aplicarea sancţiunii complementare de "suspendare pentru o lună a activităţii de comercializare a produselor la punctele de lucru". 

În cazul amenzilor, în procesele verbale se menţionează faptul că reprezentanţii firmei au dreptul să achite în termen de 15 zile jumătate din suma minimă prevăzută de lege, de 10.000 lei, dar şi că Daniel Degău nu a avut obiecţiuni de formulat pe moment, notând în document doar că "Mă gândesc".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!