Premieră absolută pentru Oradea, un preot ortodox a făcut la începutul lunii octombrie demersuri pentru înscrierea în cursa electorală pentru preşedinţia României la alegerile din iarnă. 

"Nu mi-am propus niciodată să ajung preşedinte. Nici nu aş fi avut banii să îmi susţin o campanie electorală. Am vrut doar să fac un experiment. Să văd cum funcţionează «sistemul»", spune acum controversatul preot Ciprian Mega. Care este convins că a fost blocat tocmai de o componentă a "sistemului": serviciile secrete...

Candidatură la secret

Preotul orădean Ciprian Mega, parohul Bisericii Sfântul Spiridon din cartierul Rogerius, regizor premiat şi autorul filmului "21 de rubini", care a generat polemici aprinse după prezentarea lui la Moscova în plină invazie a Rusiei în Ucraina, şi-a încercat norocul şi în politica mare. Orădeanul şi-a depus pe 4 octombrie, în penultima zi permisă de lege, dosarul de candidatură pentru alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie.

În dosarul său de candidatură, Ciprian Mega a depus 219.951 de semnături de susţinere,  depăşind astfel pragul de 200.000 de susţinători prevăzut de Legea 370 din 2004 privind alegerea Preşedintelui României. De intenţia sa nu s-a ştiut nimic în spaţiul public. Semnăturile au fost adunate în secret, pentru a creşte efectul de surpriză al candidaturii şi a evita eventuale presiuni din partea actorilor politici şi a BOR, care clamează neimplicarea politică.

"În trei săptămâni, prietenii mei, preoţi şi alţi oameni de bună-credinţă, răspândiţi peste tot în lume, au adunat semnăturile necesare. Numărul de semnături reprezintă o problemă chiar şi pentru partidele mari", explică Ciprian Mega, chestionat de BIHOREANUL.

Blocat de Biroul Electoral Central...

Candidatura preotului orădean a murit, însă, în faşă. Pe 6 octombrie, Biroul Electoral Central a aprobat dosarele pentru 14 candidaţi pretendenţi la funcţia de preşedinte, majoritatea reprezentanţi ai marilor partide ori persoane cu notorietate, cum ar fi Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), George Simion (AUR), Elena Lasconi (USR), Kelemen Hunor (UDMR) ori Mircea Geoană (independent).

În schimb, 11 dosare de candidatură au fost respinse, printre care şi cel al lui Mega. În cazul lui, BEC a acceptat ca valide doar 176.493 de semnături de susţinere dintre cele 219.951 depuse la dosar. Astfel, cererea preotului de înscriere în cursa electorală a fost respinsă pentru că nu a atins pragul legal de 200.000 de semnături valide.

... şi de Curtea Constituţională

Nemulţumit, Ciprian Mega a contestat pe 7 octombrie decizia BEC la Curtea Constituţională. Preotul a invocat că în document "nu se găseşte niciun considerent care să explice de ce din numărul de 219.951 de semnături depuse la BEC, doar 176.493 de semnături pot fi contorizate". Mai mult, acesta a susţinut chiar că BEC nu are "atribuţii sau competenţe" pentru verificarea semnăturilor, iar dacă ar fi avut dubii, ar fi putut sesiza organele de cercetare penală.

CCR a menţinut decizia BEC, printr-o hotărâre adoptată în aceeaşi zi, a cărei motivare a apărut în Monitorul Oficial la sfârşitul săptămânii trecute. La fel ca BEC, Curtea a reţinut că dosarul de candidatură al lui Mega nu respectă exigenţele Legii 370. "Candidaturile propuse de partide şi alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de 200.000 de alegători", a motivat CCR.

Completul Curţii a refuzat, însă, să se pronunţe cu privire la modul în care s-a făcut numărătoarea semnăturilor. "O critică referitoare la organizarea modului de lucru al BEC nu poate fi reţinută, fiind de competenţa BEC să îşi stabilească modul concret în care îşi desfăşoară activitatea de verificare a semnăturilor", se menţionează în hotărâre.

Cu "binecuvântarea" serviciilor...

Împiedicat să intre în cursa electorală, preotul Ciprian Mega susţine, ca într-un scenariu de film, că decizia a fost influenţată de serviciile secrete din România, însă o face într-un mod misterios şi alunecos, amplificând suspiciunile de promotor al "teoriilor conspiraţiei".

"Am păstrat secretă intenţia de a candida până vineri, 4 octombrie, când am fost nevoiţi, conform procedurii, să programăm depunerea candidaturii. Vineri seară a fost momentul în care alarma sistemului s-a declanşat, iar sâmbătă dimineaţă am fost invitat la o discuţie, unde am fost întrebat clar dacă vreau sau nu vreau validare, precizându-mi-se condiţiile în care voi primi «binecuvântarea» SRI. Am răspuns că voi contesta decizia la CCR. Mi s-a spus că CCR poate valida doar după ce primeşte «undă verde»", susţine Mega. 

Preotul este convins că este o victimă a "sistemului". "Din ce văd eu, SRI şi SIE sunt implicate direct (n.r. în procesul electoral). Nu cred că sunt implicate interesele altor servicii secrete străine", spune orădeanul.

Acuzaţia este extrem de gravă, în condiţiile în care SRI şi SIE nu au atribuţiuni în domeniul procesului electoral. Mai mult, implicarea lor în politică este interzisă expres de legile lor de funcţionare, care, în cazul SRI de pildă, enunţă clar că serviciul "nu va întreprinde nicio acţiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin siguranţei naţionale".

Candidatură de amorul artei

În ciuda gravităţii spuselor sale, preotul Ciprian Mega a refuzat să explice pentru BIHOREANUL cine şi cum i-a condiţionat candidatura. "Veţi vedea asta. Lucrez la un raport care va fi înaintat în zilele următoare Patriarhiei şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Documentul (n.r. care poate fi citit integral mai jos) va fi public", spune Mega.

Pe lângă întreţinerea acestui mister, preotul stârneşte semne de întrebare asupra seriozităţii demersurilor sale şi prin faptul că recunoaşte acum că intenţia de a candida a fost... un act artistic. "Alegerile din acest an marchează un moment de răscruce în viaţa societăţii noastre. De aceea am pornit acest experiment, ca un exerciţiu de documentare pentru viitorul film, care se va numi «Alegeri înainte de război»", spune preotul-regizor.

Titlul filmului pare să facă trimitere atât la o posibilă extindere a conflictului deschis de Rusia în Ucraina, cât şi la eventualele conflicte sociale ce ar putea apărea în urma perioadei post-electorale, ca urmare a unei posibile crize economice. Dar până să fie război, deocamdată este numai gălăgie. Şi manipulare...


"Nu aveam nevoie de binecuvântarea superiorilor pentru a-mi putea depune candidatura la preşedinţie. Aş fi avut nevoie dacă aş fi ajuns să îmi fac campanie electorală, caz în care ar fi trebuit să mă şi suspend de la Biserica Sfântul Spiridon. Am ştiut, însă, că nu voi ajunge până aici"

Preotul Ciprian Mega



MEGA-SHOW
Un preot face carieră

Personaj controversat, preotul ortodox Ciprian Mega (39 ani, tată a patru copii) este absolvent al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna. Acesta s-a stabilit la Oradea - de unde provine soţia sa, Laura - în 2018, după ce a predicat în Cipru, unde a ridicat o biserică ortodoxă pentru comunitatea românească. În oraşul de pe Criş a edificat într-un singur an, în timpul pandemiei de Covid, biserica Sfântul Spiridon (foto) de lângă fostul Spital Municipal.

Biserica Oradea Ciprian Mega

Pasionat de cinematografie, Ciprian Mega este cunoscut în plan naţional ca urmare a talentului său regizoral. Preotul este autorul mai multor filme, precum "Nunta lui Iacov", "Dimineaţa care nu se va sfârşi" şi "Glasul care strigă în pustie", unele răsplătite cu premii.

Cea mai recentă peliculă, "21 de rubini", care se doreşte o radiografie a societăţii româneşti din anii 2000, a fost cenzurată de Biserica Ortodoxă, ca urmare a criticilor la adresa prelaţilor care vând posturile de preoţi pe bani, şi a trezit dispute aprinse după ce a fost înscrisă în Festivalul de Film BRISC de la Moscova.

Prezentarea filmului şi întâlnirea preotului Mega cu preşedintele rus Vladimir Putin au fost îndelung criticate în ţară, în contextul invaziei sângeroase a Rusiei în Ucraina. În schimb, de la întoarcerea din Rusia, Mega a fost intens cultivat de controversatul politician Cozmin Guşă, exponent al curentului suveranist, care propovăduieşte îndepărtarea României de instituţiile europene, atât de convenabil Rusiei aflate în expansiune.

Vezi mai jos scrisoarea adresată de preotul Ciprian Mega Patriarhului Daniel!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!