Moment penibil, sâmbătă dimineaţă, la semnarea protocolului de predare – primire a noii săli polivalente din Oradea, eveniment anunţat presei de directorul de cabinet al ministrului bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila. 

Cseke nu a avut cu cine semna documentele de predare - primire ale construcţiei, pentru că municipalitatea nu şi-a trimis niciun reprezentant.

"Domnul primar Florin Birta ştia"

"Primăria Oradea, dacă nu intră în proprietatea sălii, nu poate face pregătirile pentru meciul de inaugurare", a avertizat ministrul în conferinţa de presă care a urmat unei inspecţii a sălii în prezenţa reprezentanţilor constructorului.

Cseke a afirmat că semnarea protocolului de predare - primire între Ministerul Dezvoltării, încă proprietarul sălii, şi Primăria Oradea, viitorul deţinător, este "o procedură legală şi nu un moft".

Ministrul Dezvoltării a refuzat să se pronunţe asupra gestului conducerii municipalităţii orădene. "Domnul primar Florin Birta ştia de câteva zile de acest lucru. A spus că nu va putea participa, dar că va delega un viceprimar", a susținut Cseke.

Protocol prin corespondenţă

Date fiind circumstanțele, ministrul bihorean a declarat că va transmite documentul către Primărie prin corespondenţă.

"Voi semna astăzi protocolul şi îl voi transmite oficial Primăriei, ca să închidem această procedură legală, iar Primăria să poată face demersurile pentru a autoriza sala şi a organiza meciul de inaugurare", le-a spus ministrul jurnaliștilor prezenți.

Cseke Attila a afirmat că procedura de autorizare este una de durată. "Predarea stadionului Rapid (n.r. construit de Ministerul Dezvoltării) s-a făcut în luna ianuarie, iar meciul de inaugurare s-a organizat în martie. La fel a fost şi în cazul stadionului Steaua", a exemplificat ministrul.

În fond, o formalitate...

Contactat ulterior de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, aflat în Austria, a susținut că semnarea protocolului de predare-primire a noii săli polivalente este doar o formalitate.

"Nu cred că semnarea unui proces verbal de predare - primire era un eveniment cu care trebuie ieşit în presă. Acest document putea fi semnat la Ministerul Dezvoltării, trimis Primăriei, iar ulterior să organizăm un eveniment de inaugurare a noii săli polivalente", a spus Birta.

Potrivit primarului, un astfel de eveniment a şi fost deja anunţat partenerilor în proiect. "Săptămâna trecută l-am sunat pe domnul ministru Cseke şi l-am invitat la inaugurarea sălii polivalente. Vrem să organizăm pe 20 aprilie, în cursul dimineţii, un eveniment în cadrul căruia să mulţumesc Ministerului Dezvoltării, Companiei Naţionale pentru Investiţii şi domnului Cseke pentru implicarea în acest proiect şi totul să fie în bună regulă. Nu luăm nimănui din merite", a spus primarul Florin Birta.

"Eu zic să lucrăm..."

Edilul a explicat că reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea au verificat săptămâna aceasta stadiul investiţiei şi au încheiat cu constructorii un proces-verbal cu lucrările de remediat. "Am spus că, numai bine, în jurul datei de 15 aprilie lucrările se încheie, obţinem autorizaţiile necesare şi pe 20 are loc inaugurarea şi meciul All Star Games", a declarat Birta.

Primarul de Oradea a spus că probabil ministrul Cseke Attila şi-a dorit să mai iasă o dată în presă înainte inaugurării sălii polivalente.

"Se pare că domnul ministru Cseke a vrut să facă separat un eveniment. Mi-a comunicat, într-adevăr, vă vrea să vină sâmbătă la Oradea, deşi lucrările nu sunt finalizate, iar eu i-am spus că nu sunt în oraş în acest weekend, că nu pot trimite pe altcineva la o întâlnire cu un ministru şi că, oricum, este cumva nefiresc să facem acum un eveniment de predare-primire şi o inaugurare peste zece zile", a susținut primarul.

În ciuda acestui fapt, Birta spune că a fost pus în faţa faptului împlinit. "Zilele trecute am primit un mesaj de la şeful de cabinet al domnului ministru Cseke Attila prin care eram informat că a fost trimisă deja o invitaţie către presă şi eram întrebat cine participă din partea Primăriei", a spus primarul, încheind: "Eu zic totuşi să lucrăm şi să lăsăm chestiunile acestea de o parte".

O nouă sală polivalentă...

Noua sală polivalentă din Oradea cu o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 la competiţiile de handbal şi 5.200 la cele de volei şi baschet, este o investiţie de 112 milioane lei (aproximativ 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin CNI, la care se adaugă o cofinanţare de 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea.

Municipalitatea acoperă cheltuielile pentru încălzire (inclusiv cu apă geotermală) şi pentru amenajările exterioare.

Pe lângă terenul principal, sala construită de firma Erbaşu mai are unul de antrenament şi este dotată cu cea mai performantă suprafaţă de joc din România, dar şi cu una dintre cele mai bune instalaţii de sunet, astfel încât să poată găzdui şi concerte sau spectacole.

Clădirea cu gradene retractabile mai are patru vestiare, inclusiv cu bazin de recuperare şi saune, sală de forţă, zonă de relaxare după meci şi un spaţiu pentru mass media.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!