PSD-iştii bihoreni jubilează: le-a venit apa la moară, având motive serioase să pretindă schimbarea şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horea Abrudan, acuzat că nu şi-a făcut "la virgulă" datoria de preşedinte al comisiei de organizare a unui concurs pentru numirea unor directori de şcoli, ceea ce a permis fraudarea competiţiei prin falsificarea lucrării unuia dintre candidaţi. Cel mai probabil, după cum afirmă DNA Oradea, de către însăşi preşedinta comisiei de evaluare a lucrărilor, Mioara Ţigan, la acea vreme directoare a Casei Corpului Didactic.

Previzibil, logic şi întemeiat, opoziţia locală îl toacă mărunt pe şeful Inspectoratului Şcolar, învinuindu-l că este ori complice cu aceasta (şi cu beneficiarul fraudei), ori incompetent. În prima fază i-a cerut demisia, în a doua a pus presiune şi pe PNL, partid al cărui membru este profesorul, ca să se "delimiteze" de acesta, apoi i-au cerut mazilirea de către ministrul Educaţiei. Atât doar că Abrudan nu vrea să demisioneze, PNL Bihor nu-i "retrage sprijinul politic", nici Ministerul nu-l "revocă", ceea ce îndârjeşte şi mai abitir contestatarii.

Nici nu s-a stins bine acest scandal, că în învăţământul din Bihor a izbucnit un altul, având ca protagonist tot un PNL-ist: pe directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean, fost şef al IŞJ în urmă cu ceva ani, acuzat că a patronat colectarea de la părinţii viitorilor absolvenţi a unei sume serioase, de peste 10.000 euro, pentru a organiza o festivitate de absolvire "fastuoasă". Povestea ar fi rămas poate neştiută, ca atâtea altele, dacă obolul impus nu ar fi crescut de la 50 lei de căciulă, cum fusese vorba la începutul anului, la 250 lei. Mai scandaloasă decât însăşi colectarea banilor (căci, hai să fim serioşi, aşa se plătesc fiţele de absolvire), este conduita directorului după refuzul unora de a cotiza. Negrean a ameninţat că aceştia nu au ce căuta pe scena plătită de ceilalţi şi că îşi vor primi diplomele "prin gard". Ceea ce indică, zic eu, că omul nu e prea mintos. De altfel, dacă era, nici nu se băga în strângeri de fonduri.

PSD Bihor, cum spuneam, strânge muniţie electorală, acuzând PNL că protejează personaje precum Abrudan ori Negrean, chit că în alte instituţii, conduse de PSD-işti, de pildă la Ambulanţă, angajările se fac de-a dreptul cu dedicaţie. 

Ce mă intrigă e lipsa de reacţie a preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan. Implicat în proiecte administrative de anvergură, pare a neglija probabilitatea ca publicul să-i impute mai degrabă "mâna proastă" la promovarea unor colegi decât să-i aprecieze rezultatele meritorii, ceea ce, în ultimă instanţă, tot lui îi slăbeşte şansele de a-şi continua eforturile. Tăcerea sa face ca astfel de personaje discutabile, vinovate legal sau moral, să-l tragă în jos tocmai pe el, în timp ce protagoniştii scandalurilor ţin cu dinţii de scaune, în loc să plece, protejând astfel şi instituţiile, şi colegii. N-au nici onoare, nici ruşine.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!