Proiectul privind amenajarea Pieţei Cetate, aflat în standby din cauza unui proces deschis de municipalitatea orădeană împotriva Ministerului Culturii, a fost deblocat.

Câştigător: Primăria Oradea!

Primarul Florin Birta a anunţat că municipalitatea orădeană a câştigat procesul intentat Ministerului Culturii pe tema declasării a două corpuri de clădire, între timp demolate, situate în proximitatea fostei remize de tramvaie, transformată în hală pentru carne şi lactate.

Hala care a fost distrusă în incendiul din vara anului 2020 a fost reconstruită pe fonduri europene, dar lucrările nu au putut fi extinse la nivelul întregii pieţe până la lămurirea situaţiei juridice a celor două clădiri monument, distruse de foc şi ulterior dezafectate.

"Am fost într-un proces cu Ministerul Justiţiei pentru că nu ne înţelegeam pe anumite aspecte legate de declasarea a două clădiri care între timp au şi fost demolate. Ministerul Culturii nu dorea să se pronunţe, aşa că am luat decizia de a acţiona în instanţă. Am câştigat în prima etapă, Ministerul Culturii a făcut recurs (n.r. - şi a pierdut), iar instanţa a obligat ministerul să se pronunţe pe declasare", a explicat primarul Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ca urmare a sentinţei, o comisie numită de Ministerul Culturii a verificat la faţa locului starea de fapt, după care a aprobat declasarea acelor clădiri.

"Mai este nevoie doar de emiterea ordinului de ministru pentru declasarea celor două clădiri", a spus primarul Birta.

Mai sunt două săptămâni...

Procesul dintre municipalitatea orădeană şi Ministerul Culturii a blocat lucrările de reamenajare a Pieţei Cetate sub forma unui centru de afaceri cu produse agricole, după modelul celui din cartierul Rogerius, timp de mai bine de 3 ani.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a fost obligată să împartă lucrările de amenajare a pieţei în două etape. Acestea au vizat refacerea halei distruse în incendiul din 2020 pe fonduri europene sub forma corpului C1 într-o primă etapă şi construirea corpului C2, în locul actualei hale de fructe şi legume, pe banii oraşului, într-o etapă ulterioară.

Amenajarea halei C1 (foto jos), construită la cererea Ministerului Culturii cu respectarea aspectului iniţial, cu cărămidă roşie, al fostei remize de tramvaie, este în curs de finalizare.

"Suntem în situaţia în care în aproximativ două săptămâni clădirea C1 va fi finalizată", a declarat primarul Florin Birta.

Noua hală va cuprinde 76 de module comerciale, după modelul celor din Piaţa Rogerius, şi va fi mobilată cu 30 de vitrine frigorifice. Acestea vor fi puse la dispoziţia comercianţilor de legume, fructe şi produse agro-alimentare.

Preţuri ca în Piaţa Decebal

Așa cum BIHOREANUL a anunţat deja, în pregătirea deschiderii halei, Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de miercuri triplarea tarifelor de închiriere a spaţiilor din noua hală C1.

Hotărârea a fost luată cu votul consilierilor liberali, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au opus, iar cei ai UDMR s-au abţinut să se pronunţe.

Primarul Florin Birta a afirmat că tarifele au fost actualizate ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de vânzare.

"În momentul când comercianţii se vor muta în noua construcţie şi toate lucrările din zonă vor fi finalizate preţurile din noua hală construită vor fi aliniate la acelaşi nivel din piaţa Decebal", a spus Birta.

Preţul de pornire pentru un spaţiu comercial pentru vânzarea de produse agroalimentare sau flori, cu o suprafaţă de 10 metri pătraţi, va fi de 1.450 lei pe lună, cu TVA inclus.

În cazul spaţiilor comerciale pentru vânzarea de produse lactate şi carne, care vor avea aceleaşi dimensiuni, tariful de pornire a licitaţiei va fi de 1.650 lei pe lună cu TVA inclus.

Noile tarife sunt, oricum, sub nivelul celor practicate în Piaţa Rogerius, care are cel mai bun vad comercial din municipiu.

Comercianţii se mută la cort

Odată inaugurată noua hală C1, programată pentru toamna acestui an, vânzătorii de carne şi lactate precum şi parte din comercianţii de legume şi fructe se vor muta aici.

În paralel, municipalitatea va începe lucrările la hala C2, care va fi amplasată pe locul actualei hale de vânzare legume şi fructe, şi va avea sub ea o parcare subterană.

"În cea de-a doua etapă de construcţie a pieţei în parcarea dintre actuala construcţie C1 şi blocul Cicero va fi amplasat un cort. Comercianţii afectaţi de lucrări vor fi mutaţi aici. Aceştia vor beneficia de aceleaşi tarife care nu au mai fost amenajate din 2022", a explicat primarul Florin Birta.

Noua clădire C2 va adăposti 504 mese pentru legume şi fructe, 152 de module comerciale pentru produse nealimentare, 34 de spaţii comerciale, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial - agricol şi birouri pentru administraţie. Construcţia va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri.

Lucrările de amenajare a viitorului centru de afaceri cu produse agroalimentare de pe amplasamentul Pieţei Cetate, cu cele două etape pe care le implică, au fost atribuite unei asocieri de firme condusă de Madlev Cons pentru suma de 77 milioane lei fără TVA.

Fiecare dintre cele două etape au un termen de execuţie de un an de zile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!