Reabilitarea a două dintre cele mai importante parcuri din Oradea, 1 Decembrie şi I.C. Brătianu, a fost scoasă la licitaţie pentru 15,7 milioane de euro. 

Lucrările licitate de municipalitatea orădeană vizează reabilitarea unei suprafețe de circa 14 hectare. 

Parcuri de milioane de euro

„Primăria Oradea a publicat anunţul de participare privind licitaţia deschisă pentru modernizarea a două mari parcuri, I.C. Brătianu şi 1 Decembrie, în suprafaţă totală de 14 ha. Data limită de depunere a ofertelor în SEAP este 28 iunie 2024, ora 15", a anunţat municipalitatea orădeană, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Reabilitarea Parcului 1 Decembrie a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 51 milioane lei, echivalentul a peste 10 milioane euro fără TVA, iar lucrările de refacere a Parcului I.C. Brătianu au fost estimate la peste 27 milioane lei fără TVA, echivalentul a circa 5,5 milioane euro.

În primăvara acestui an, municipalitatea orădeană a depus proiecte pentru a acoperi din fonduri europene circa 5,2 milioane euro din valoarea totală a celor două investiţii.

„Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea a depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest mai multe cereri de finanţare pentru modernizarea spaţiilor verzi din municipiu, astfel că aproape 26 milioane de lei din totalul necesar reabilitării Parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu vor fi obţinuţi printr-o finanţare europeană", se menţionează în comunicat.

Fântână muzicală, spaţiu pentru fitness, zone pentru seniori...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de reabilitare a Parcului 1 Decembrie vizează o suprafaţă de 7,8 hectare din care suprafaţa verde efectivă este de 5 hectare.

Lucrările de refacere vor viza reconfigurarea aleilor şi amenajarea mai multor zone de relaxare. De asemenea, va fi amenajată o fântână arteziană muzicală, cu jocuri de apă şi lumini.

Un alt punct de atracţie al parcului îl va reprezenta Aleea personalităţilor, care va fi amenajată de-o parte şi de alta a Statuii Ostaşului Român şi unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne.

În zona de sud-est a parcului se va regăsi un spaţiu destinat seniorilor şi nu numai, cu zone de fitness şi cu mese de şah.

Locul de joacă pentru copii va avea şi o fântână din pardoseală, iar în zona din vecinătatea Colegiului Gojdu va fi amenajat un amfiteatru vegetal. Cu prilejul lucrărilor, în tot parcul vor fi plantaţi 183 de arbori.

Valoarea investiţiei este estimată la 51 milioane lei, cu o durată de execuţie de 16 luni.

Lucrări de refacere după furtună şi neglijare...

În cazul parcului I.C. Brătianu, lucrările de reabilitare vor viza o suprafaţă de spaţii verzi de aproape 6,5 hectare. La fel ca 1 Decembrie, Parcul Brătianu, reabilitat la începutul anilor 2000, a fost grav afectat de furtuna din vara anului 2003, care a pus la pământ o bună parte din arborii venerabili care asigurau umbră trecătorilor.

Parcul a rămas cu spaţiile verzi degradate, mobilierul urban distrus şi învechit şi sistemul de iluminat necorespunzător.

Conform proiectului, amplasamentul va fi reabilitat ca un parc sportiv, cu facilităţi pentru mişcare în aer liber, de la zonă pentru pilates şi yoga până la un mic iaz, vestiare cu duşuri şi toalete cu autospălare.

Lucrările mai vizează reamenajarea unor terenuri multifuncţionale de sport, realizarea unei piste de pump-track şi refacerea terenurilor sportive deja existente.

În parc vor fi plantaţi 173 de arbori din speciile tei, duglas, chiparos de baltă şi liquidambar, precum şi peste 2.500 exemplare de plante perene, arbuşti şi graminee.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!