Activistul de mediu Florin Budea a anunţat pe Facebook că îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea în semn de protest faţă de concedierile "samavolnice" şi "abuzive" făcute la Muzeul oraşului Oradea.

"Datorăm recunoştinţă..."

Fostul jurnalist i-a transmis luni o adresă directoarei Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, prin care şi-a manifestat consternarea faţă de "deciziile arbitrare şi abuzive" care au dus la sancţionarea unor angajaţi ai instituţiei.

"Personal, consider că noi toţi, în primul rând orădenii, îi datorăm recunoştinţă domnului Dumitru Noane, pentru toate eforturile depuse în vederea salvării cetăţii Oradiei, monument istoric care să fie un simbol al spiritului orădean. În aceeaşi măsură, sunt convins că, pentru entuziasmul şi hărnicia cu care s-a dăruit activităţii Muzeului oraşului Oradea, pentru competenţa dumneaei, pentru prestigiul de care se bucură în rândul comunităţii, domnişoara Cristina Puşcaş merită, din plin, toată aprecierea comunităţii", a scris Budea.

Activistul de mediu şi-a justificat gestul de protest prin faptul că "în instituţia pe care o conduceţi, aceste merite par să se fi constituit în adevărate capete de acuzare care au dus la sancţionarea profesională a celor doi şi a altor colegi ai dumnealor".

"Îmi retrag donaţia"

În adresa transmisă directoarei Lupşea, fostul jurnalist a solicitat returnarea obiectelor pe care le-a donat muzeului din Cetate.

"Doresc să îmi retrag donaţia făcută Muzeului oraşului Oradea, donaţie ce reprezintă o parte a plăcii care se afla cândva pe monumentul dedicat ostaşilor sovietici «eliberatori» din centrul municipiului Oradea. Solicit returnarea, imediată, a celor câteva obiecte din colecţia personală: elemente de muniţie şi un cristal din candelabrul ce se afla deasupra biroului de lucru al lui Nicolae Ceauşescu, din fosta clădire a Comitetului Central al PCR, pe care l-am împrumutat muzeului, cu prilejul expoziţiei dedicate aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989", a cerut Budea.

În semn de protest

Activistul şi-a justificat gestul ca un protest împotriva concedierilor făcute în instituţie. "Insist să înţelegeţi cererea mea ca pe un mesaj de protest împotriva conducerii Muzeului oraşului Oradea şi a măsurilor punitive luate cu privire la cei nominalizaţi mai sus şi a colegilor lor", a transmis fostul jurnalist.

Ecologistul şi-a declarat revolta şi faţă de lipsa de reacţie a administraţiei publice locale cu privire la gestul conducerii Muzeului. "Am convingerea că eroul şi revoluţionarul Lucian Kovacs, cel care, în 1990, a avut curajul să distrugă obeliscul sovietic, de unde provine fragmentul donat muzeului, ar condamna şi el atitudinea conducerii Muzeului oraşului Oradea faţă de angajaţii săi", a adăugat Budea.

Au îndrăznit să reclame...

După cum BIHOREANUL a mai scris directoarea Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea (foto stânga jos) şi-a concediat majoritatea subalternilor care au avut îndrăzneala să transmită DNA o plângere prin care reclamau abuzuri comise de către aceasta.

Fostul şef al Biroului Arte Vizuale, Imre Zoltan, a fost adus de Lupşea în situaţia de a-şi da demisia, iar muzeografii Dumitru Noane, cel mai vechi angajat din Cetate, şi Augustin Ţărău, recrutat la deschiderea muzeului, respectiv bibliotecarul Cristian Negru au fost concediaţi la începutul săptămânii trecute.

În premieră pentru administraţia locală orădeană, cei trei au fost declaraţi necorespunzători posturilor pe care le ocupă în urma unor evaluări a activităţii pe anul 2020 făcute de o comisie condusă de Lupşea, care i-a notat cu calificativul "nesatisfăcător".

Singurul semnatar al petiţiei către DNA rămas deocamdată pe post este muzeograful Cristina Puşcaş (foto dreapta jos), notată cu calificativul "satisfăcător", dar căreia i s-a pus în vedere că ar fi bine să îşi caute alt loc de muncă.

(Angela Lupșea (stânga) alături de muzeografa Cristina Pușcaș (dreapta) la expoziția organizată cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la Revoluția din decembrie 1989)