Pasajul în curs de execuție de-a lungul Căii Borşului, în faţa intrării la Parcul Industrial Eurobusiness I, ar putea fi deschis circulaţiei începând de luna viitoare. Executantul mai are de realizat doar 10% din lucrarea începută în decembrie 2023.

În curs de finalizare

„Construcţia pasajului este realizată în proporţie de 90%. Pasajul a fost ridicat, constructorul a executat hidroizolaţia plăcii de suprabetonare (n.r. realizată prin turnarea unui strat de beton peste elementele prefabricate ale podului), iar acum toarnă cel de-al doilea strat de asfalt, dintre cele trei care vor fi aşternute pe rampe şi pe pod, şi lucrează la parapetele de pe marginea pasajului şi sensul giratoriu de sub acesta", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Drum oprit în reţeaua electrică

Pe lângă pasajul propriu-zis, constructorii mai au de realizat drumul colector de-a lungul Căii Borşului care duce la terminalul intermodal inaugurat în primăvara acestui an.

"Lucrările la drumul colector sunt deocamdată oprite, până la relocarea reţelei electrice de 100 kV. Aceasta urmează să fie mutată de către Electrica printr-un contract finanţat pe fonduri europene", a explicat Marchiş.

Chiar şi aşa, podul rutier din faţa parcului industrial ar putea fi finalizat şi dat în funcţiune în următoarele trei săptămâni.

"Lucrările de construire a pasajului din zona parcului industrial ar urma să fie finalizate în jurul datei de 15 octombrie", a spus directorul tehnic.

Data deschiderii circulaţiei rutiere pe pasaj urmează să fie anunţată.

În jumătate din termen

Lucrările de construire a pasajului din Calea Borşului au fost atribuite de municipalitate în 2023, pentru suma de 53,7 milioane lei, către o asociere de firme reprezentată de Freyrom.

Finanţată din fonduri europene, construcţia pasajului - începută în decembrie - a fost licitată la pachet cu cea a unui drum colector lung de 2,2 kilometri, situat de-a lungul Căii Borşului, şi amenajarea drumului de legătură dintre acesta şi terminalul intermodal dat deja în funcţiune în zona Gării Episcopia.

Termenul contractual de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni, cu predare la sfârşitul anului viitor, dar acesta ar putea fi înjumătăţit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!