Au fost contre în şedinţa Consiliului Local din Oradea pe tema materialului propus de PSD cu privire la îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 privind impozitarea terenurilor curţi-construcţii din oraș. 

O hotărâre contestată

Aşa cum au promis în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul lunii noiembrie, reprezentanții PSD din Consiliul Local Oradea au supus joi spre dezbatere un proiect de hotărâre privind "îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 care au adus prejudicii locuitorilor municipiului Oradea".

Hotărârea incriminată, care prevedea reîncadrarea terenurilor agricole din zonele A şi B ale Oradiei la categoria curţi – construcţii, impozitate cu sume de 45 de ori mai mult, pentru orădenii care nu prezentau acte doveditoare că amplasamentele au destinaţie agricolă, a fost anulată de Curtea de Apel Oradea în vara anului 2022 în urma a două procese.

Zonele A și B din municipiul Oradea sunt zonele care au toate facilitățile (infrastructură, transport în comun, parcuri), inclusiv cele centrale.

Instanţa a constatat că schimbarea destinaţiei terenurilor putea fi făcută doar de proprietar, iar Primăria ar fi putut opera modificări doar în urma unor verificări în teren.

„Au plătit un impozit mai mare"

Acum, social democraţii au cerut rambursarea banilor către toţi orădenii care au plătit un impozit mai mare în intervalul 1 ianuarie 2021, când a intrat în vigoare HCL 896, şi 22 iunie 2022, când fost anulată.

Sunt cetăţeni care, plătindu-şi impozitele înainte de pronunţarea acestei sentinţe, au achitat un impozit mai mare decât urmează să îl plătească în 2023, ca urmare a efectelor pe care le produce această sentinţă. E clar că aceşti cetăţeni îşi vor urma dreptul, cei care îl au, vor deschide un proces colectiv probabil împotriva administraţiei, pe care, pornind de la exemplul celorlalţi, sunt şanse să îl câştige", a spus consilierul PSD Adrian Madar.

Social-democratul a afirmat că, prin promovarea hotărârii propuse de PSD, Consiliul Local va economisi banii cheltuiţi cu eventualele procese.

„Vă rog să ţineţi cont de interesul orădenilor, de interesul nostru ca şi comunitate, şi să stopăm prin votul nostru acest abuz, indiferent de ordinul politic pe care probabil că îl aveţi în a respinge acest material", le-a cerut Madar consilierilor PNL.

Dezinformare şi manipulare

În replică, primarul Florin Birta a apărat poziţia municipalităţii, acuzând PSD Bihor de "dezinformare şi manipulare".

„Hotărârea de Consiliu pe care am aprobat-o în 2020 se referea la 1.000 de terenuri din zonele A şi B pe care erau construcţii. Aici, hai să spunem că pot fi 1.050 – 1.100 de proprietari. Din cele 1.000 de terenuri, 400 şi-au clarificat situaţia în cadrul Primăriei", a explicat Birta.

În celelalte 600 de cazuri, angajaţii Primăriei fac verificări în teren până la 30 noiembrie. „Nu este scopul nostru să îi supraimpozităm pe oameni, ci să aflăm situaţia reală. Nu este normal ca pentru o casă cu piscină, gazon şi cu trei arbori sau arbori ornamentali să plătească 18 lei pe teren, fiind încadrat la teren agricol", a spus primarul.

Birta a acuzat PSD Bihor că a "umflat" numărul orădenilor afectaţi. „Aşa cum am aflat din presă, şi de peste tot, zeci de mii de orădeni sunt afectaţi de această hotărâre de Consiliul Local", a spus ironic Birta.

Primarul a mai arătat că PSD Bihor a trimis orădenilor "zeci de mii de adrese" prin care i-a îndemnat să ceară recalcularea impozitelor, deşi nu ar avea câştig de cauză.

„PSD Bihor m-a indus în eroare"

Mai mult, Birta a citat din adresa unui orădean pus pe drumuri degeaba. "Adresa din partea PSD Bihor m-a indus în eroare prin dezinformare şi manipulare, luând decizia să acţionez prin depunerea cererii de recalculare a impozitului", a citit Birta.

Primarul a explicat că "omul şi-a dat seama că a plătit impozitul normal şi nu trebuia recalculat, dar când un partid politic trimite zeci de mii de adrese doar ca să dezinformeze şi să manipuleze, cred că nu este un lucru normal".

Birta le-a cerut consilierilor să respingă materialul propus de PSD pe considerentul că, "chiar dacă stimaţii noştri colegi (n.r. de la PSD) trimit adrese şi vor începe proces împotriva Primăriei, până când acest proces va ajunge pe rol toată situaţia va fi clarificată de către angajaţii Primăriei".

„Vă rog să vă cereţi scuze"

În replica pe care a ţinut să o dea, consilierul local Adrian Madar a afirmat că "nimic nu împiedică Primăria să îşi deruleze activităţile pe care le invocă domnul primar şi să pună, aşa cum vrem şi noi, lucrurile în realitate".

Social democratul a spus că, chiar și după emiterea sentințelor judecătorești în această speță, sunt orădeni care au plătit impozitele menționate la nivel ridicat, ca și cum deciziile instanțelor nu ar fi existat, ceea ce „nu este normal".

Consilierul PSD a cerut Primăriei să respecte "realitatea stabilită de instanţă, nu de PSD" şi a susţinut că acuzaţiile primarului de dezinformare şi manipulare sunt greşite. "Vă rog să vă cereţi scuze", a pretins Madar.

În final, proiectul de hotărâre propus de PSD a fost respins cu votul majoritar al grupului PNL, în timp ce udemeriştii au votat alături de social-democraţi.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!