Primăria Oradea are în portofoliul investiţii europene de peste un miliard de euro.

"O sumă enormă"

Primarul Florin Birta a anunțat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, că valoarea totală a proiectelor europene vizate de municipalitate este una enormă.

"DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât şi cele în pregătire, de peste 1,1 miliarde de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă faţa oraşului nostru", a spus Birta.

Concret, municipalitatea orădeană a derulat în perioada de finanţare europeană 2008 – 2015 proiecte în valoare de 250 milioane euro, iar în perioada 2016 – 2022, cu termen final la sfârşitul anului 2023, investiţii de alte 154 milioane euro.

La acestea se adaugă alte proiecte: aflate în implementare - în valoare de 286 milioane euro, în evaluare - 285 milioane euro şi în pregătire pentru următoarele etape de finanţare - 197 milioane euro. În total, 1,172 miliarde de euro.

Cea mai mare investiţie orădeană!

Pentru municipalitatea orădeană, anul 2022 a însemnat noi proiecte angajate.

"Anul 2022 a fost unul cu foarte multe provocări. Pe lângă proiectele pe care le avem în finanţare, a mai apărut o axă nouă, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune şi acolo o serie de proiecte şi a atrage bani", a spus Florin Birta.

Lista celor 47 de proiecte depuse prin PNRR este deschisă de proiectul viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa, investiţie de 137 milioane euro.

"Am primit recent vestea că munca pentru Spitalul de infecţioase, care este cel mai mare proiect al municipiul, nu a fost a fost în zadar, proiectul a fost aprobat, iar achiziţia este în derulare", a declarat directorul DMPFI, Marius Moş.

Potrivit directorului, derularea proiectului constituie o provocare. Angajaţii municipalităţii vor trebui să înveţe din mers pentru că "sunt foarte puţini în ţară care au experienţa construirii unor spitale".

Portofoliul finanţat prin PNRR mai cuprinde, printre altele, proiecte privind: achiziţia a 25 de autobuze, reabilitarea termică a 59 de blocuri şi creşterea eficienţei energetice a 27 de unităţi de învăţământ

Pe listă mai figurează reabilitarea bastionului Căişorul al Cetăţii Oradea, renovarea bazinului acoperit Crişul şi amenajarea unei centrale electrice fotovoltaice în parcarea de la sala polivalentă din strada Traian Blajovici.

De terminat până în decembrie!

În ceea ce priveşte proiectele în derulare, municipalitatea orădeană are de închis până la sfârşitul anului toate lucrările finanţate prin actualul ciclu de finanţare europeană 2014 – 2020.

Lucrările rămase de executat sau de decontat după 31 decembrie vor trebui acoperite de la bugetul local, din banii orădenilor.

"Provocarea anului 2023 este cea privind închiderea proiectelor în implementare, proiecte cu o valoare mare, dar marea majoritatea au, deja, un grad de realizare destul de mare, de peste 80%", a spus Marius Moş.

Printre altele, construcţia pasajului subteran din Piaţa Cetăţii este realizată în proporţie de 65%, iar cea a pasajelor subterane din Piaţa Emanuil Gojdu, derulată prin Direcţia Tehnică a Primăriei, în proporţie de 25%.

Un grad mult mai mare de realizare îl au proiecte precum: amenajarea centrelor de cartier din Rogerius (90%), Nufărul (70%) şi Ioşia (60%), creşterea eficienţei energetice a clădirilor spitalelor Judeţean (85%) şi Municipal (40%), reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu (95%) şi a Centrului de zi Gutenberg (98%).

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!