Regulamentul de bugetare participativă a fost adoptat săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea cu o parte dintre modificările propuse de vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab.

"Amendamentele au fost mai numeroase"

Potrivit unui comunicat al USR Bihor, în forma finală a regulamentului, adoptată săptămâna trecută, joi, de Consiliul Local Oradea, au fost cuprinse şi câteva dintre amendamentele propuse de vicepreşedintele filialei, Mihai Şvab.

După cum BIHOREANUL a mai scris, printre acestea se numără introducerea pragului minim de vârstă de 16 ani a participanţilor la procesul de bugetare participativă, dreptul de a participa la procedură chiar dacă votantul are doar flotant sau doar munceşte ori învaţă în Oradea, publicarea pe platforma de bugetare participativă a proiectelor invalidate şi a motivelor care au stat la baza invalidării lor, comasarea proiectelor identice prin dialog cu iniţiatorii lor, informarea prealabilă a iniţiatorilor în cazul îmbunătăţirilor sau optimizărilor propuse de comisia de analiză şi validare a proiectelor şi altele.

"Amendamentele pe care le-am propus au fost însă mai numeroase, unele dintre ele fiind de natură să modifice substanţial regulamentul propus pentru dezbaterea publică, în sensul îmbunătăţirii acestuia. Acestea însă nu au fost incluse în forma finală", a arătat Mihai Şvab.

Spre exemplu, USR-istul a propus ca din comisia de analiză a proiectelor să facă parte, pe lângă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentantul municipalităţii, încă doi delegaţi ai orădenilor, unul al asociaţiilor de proprietari şi unul al mediului universitar. Lucru care nu s-a întâmplat.

(Re)folosiţi platforma online!

Mihai Şvab a ţinut să precizeze că municipalitatea poate economisi banii alocaţi pentru pregătirea unei platforme online pentru dezbaterea proiectelor, aşa cum a anunţat, şi să o folosească din nou pe cea de la ediţia precedentă.

"Atragem atenţia că deja există o platformă online pentru implementarea procesului de bugetare participativă din cadrul ediţiilor trecute (www.activ.oradea.ro), iar derularea unei noi achiziţii, aşa cum îşi doreşte administraţia locală, nu îşi mai are rostul", a susţinut Şvab.

Acesta a mai arătat că "banii pentru o astfel de investiţie ar putea foarte bine să fie folosiţi într-un proiect din cadrul bugetării participative".

Una cer orădenii, alta se întâmplă...

USR Bihor a atras atenţia că a militat încă din 2017 pentru introducerea bugetului participativ pe agenda municipalităţii orădene. Demersurile au fost reluate în 2018, ultimul an în care orădenii au mai putut propune proiecte spre finanţare din bugetul local.

"De atunci şi până în prezent acest tip de instrument nu a mai fost pus la dispoziţia locuitorilor din Oradea. Mai mult decât atât, din cele 20 de proiecte câştigătoare din cele peste 100 propuse în acei doi ani foarte puţine au fost realizate, iar multe dintre ele au fost abandonate", se menţionează în comunicatul USR Bihor.

Potrivit comunicatorilor formaţiunii, municipalitatea nu doar că nu a implementat proiectele propuse de orădeni, dar a şi acţionat împotriva propunerilor transmise de aceştia.

"Administraţia locală a găsit de cuviinţă chiar să facă alte lucruri exact în zonele în care cetăţenii au dorit ceva pentru comunitatea lor. Spre exemplu, în Parcul Tineretului, unde s-a propus construirea unui loc de joacă, terenul a fost concesionat pentru construirea unei biserici", a transmis USR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!