Primarul de Oradea, Florin Birta, și-a făcut joi bilanțul primului an de mandat de la instalarea în fruntea administrației locale.

S-au scumpit lucrările!

Edilul a venit la conferința de presă însoțit de viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, cărora le-a și mulțumit pentru activitatea depusă de la instalare.

„Primul an de mandat a fost un an greu, în care am trecut prin multe perioade dificile, legate de pandemia de coronavirus care a afectat atât bunul mers al lucrurilor cât și economia locală”, a declarat Birta.

Printre provocările acestei perioade, edilul a mai amintit, pe lângă lupta împotriva pandemiei, și scumpirile din ultima perioadă.

„Am trecut prin multe situații dificile, una din ele fiind legată de actualizarea prețurilor contractelor de lucrări. Pentru că au crescut prețurile materialelor de construcții avem de plătit cu circa 80 milioane lei în plus, bani pe care în loc să îi folosim la alte investiții anul viitor va trebui să îi băgăm în lucrări”, a spus primarul.

„Gigacaloria se va scumpi”

Florin Birta a mai amintit și de creșterea fără precedent al prețului gazului, cu efecte directe asupra cheltuielilor cu încălzirea.

„Pentru că prețul gazului a crescut de la 80 lei – 100 lei pe MWh undeva la 500 lei pe MWH suntem în măsura de a lua decizii cu privire la scumpirea gigacaloriei de la iarnă”, a spus Birta.

Potrivit edilului, decizia scumpirii termoficării se va lua în săptămânile următoare.

Primarul a evitat să dea un procent, dar potrivit surselor BIHOREANULUI, având în vedere noile tarife de producție, majorarea prețului gigacaloriei va fi de circa 60%.

„Gigacaloria se va scumpi fără îndoială. După instalarea noului guvern vom avea discuții pentru a vedea cum va fi acoperită această majorare de prețuri cu alocări de la bugetul central, cât va reveni bugetului local și cât vor suporta orădenii”, a spus Birta.

Parteneriat cu CJ Bihor...

În ceea ce privește realizările primului an de mandat, majoritatea reprezentând proiecte demarate în perioada în care Birta era viceprimar în administrația Bolojan, primarul a enumerat, printre multe altele, amenajarea parcărilor supraetajate din strada Brașovului (395 locuri de parcare) și Gheorghe Barițiu (336 locuri de parcare), reabilitarea a 12 străzi din cartierele orădene și construirea pasajului suprateran de-a lungul șoselei de centură în dreptul Pieței 100.

Birta a reamintit parteneriatul încheiat între municipalitatea orădeană și Consiliul Județean Bihor, posibil după instalarea la conducerea instituției județene a fostului primar de Oradea, Ilie Bolojan, care a permis inițierea unor proiecte mari în interesul orașului și județului.

„Din 1 iunie am reușit să readucem la Oradea zborurile internaționale și, chiar dacă în acest moment pandemia afectează toate transporturile, inclusiv aeriene, avem destinații externe care vor funcționa în continuare”, a spus Birta.

În acest context, primarul de Oradea a mai amintit parteneriatul dintre cele instituții în vederea construirii viitorului spital de boli infecțioase din strada Vlădeasa și înființării unei companii aeriene.

„În parteneriat cu Consiliul Județean Bihor am înființat compania Air Oradea pentru a crea o legătură aeriană mult mai bună cu capitala României dar și cu alte patru hub-uri internaționale din Europa”, a declarat acesta.

Lucrări contra-cronometru

În ceea ce privește proiectele de viitor, edilul a amintit, printre multe altele, amenajarea spațiului de deasupra parcării subterane din Piața Independenței, construirea parcării park and ride din centrul civic, aflate în prezent în stadiul de descărcare arheologică, și amenajarea pasajelor subterane din zona piețelor Cetate și Gojdu.

„Ar fi trebuit să pornim mult mai repede etapa I de la pasajele din zona centrului civic, pentru că lucrările pe fonduri europene vor trebui închise până la sfârșitul actualei perioade de finanțare de la finalul anului 2023, iar cele nefinalizate vor fi suportate de la bugetul local”, a spus Birta.

Primarul a explicat că demararea licitațiilor a fost îngreunată de necesitatea actualizării prețurilor la materiale, în continuă creștere, precum și de complexitatea documentațiilor. În plus, angajații municipalității au de analizat în prezent documentele depuse de patru ofertanți. „Sperăm că într-o lună vom avea câștigătorul”, a spus Birta.

Primarul a mai afirmat că angajații municipalității pregătesc un portofoliu de proiecte care să fie depus spre finanțare prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență (PNRR), precum și pe alte programe, astfel încât să le poată depune odată cu deschiderea liniilor de finanțare.

„Ca la terase...”

În ceea ce privește actualul context al pandemiei de COVID-19, Florin Birta a spus că dincolo de transformarea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu în unitate de monospecialitate pentru tratarea pacienților infectați, municipalitatea încurajează, în continuare, vaccinarea populației.

Chestionat de jurnaliști de ce nu a făcut mai mult pentru promovarea vaccinării, inclusiv prin exemplu personal, primarul a spus că din punctul său de vedere a îndemnat orădenii să se vaccineze.

„Inclusiv în discursul de ziua orașului am spus acest lucru”, a spus Birta care a completat însă că „nu cred că dacă primarul de Oradea sau președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, punea o poză pe Facebook că a fost să se vaccineze, influența mai multă lume”.

Florin Birta a recunoscut că nu cunoaște în momentul de față procentul de vaccinare al angajaților municipalității, dar a susținut că, dacă de săptămâna viitoare va deveni obligatoriu certificatul verde, funcționarii nevaccinați vor fi îndemnați să lucreze de acasă.

„Vom face ca la terase. La intrare va fi o persoană care va scana certificatele verzi”, a spus Birta, care a estimat gradul de vaccinare al populației orădene undeva la 40%.