O sută de milioane de euro, atât a fost ajutorul de stat oferit de Guvernul României firmei Nokian Tyres, care face o mega-fabrică de anvelope la Oradea. În sfârşit guvernanţii şi-au dat seama că fără ajutoare de stat consistente niciun mare investitor nu vine la noi. Metoda este veche, iar vecinii unguri o aplică de mulţi ani cu foarte bune rezultate.

Până la urmă, nu cred că este un cadou pentru că avem noi pile la Bucureşti, ci mai degrabă rezultatul faptului că ne-am făcut bine lecţiile în faţa investitorului. Acesta a cerut avantaje nu doar de la Statul Român, ci şi de la administraţia locală, care îi va face racorduri de utilităţi, bretele de legătură cu centura şi cam tot ce are nevoie să poată lucra eficient. Putea domnul premier Ciucă să ofere 200 de milioane altei localităţi şi nu cred că ar fi câştigat investiţia pe care s-au bătut 40 de oraşe.

Desigur că ajutorul pentru fabrica de cauciucuri a stârnit discuţii atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Unora dintre specialiştii în clorofilă deja de pe acum le pute a cauciuc, deşi fabrica va produce abia peste doi ani. Bine că despre cele 100.000 de maşini care circulă în urbe, din care unele adevărate afumători pe roţi, n-am auzit un cuvânt, probabil pentru că la capătul ţevii de eşapament iese rouă cu miros de levănţică.

Cetăţenii din alte zone regiuni se lamentează că investiţiile vin doar în Vestul ţării pentru că aici accesul la autostrăzile Europei este mai facil. Nu zic că nu e un criteriu, dar sunt destule localităţi şi în Transilvania unde nu prea mai vin investitori.

Acum domnul Umbrărescu s-a apucat să facă autostrăzi în Moldova, dar tare mi-e teamă că la finalizarea lor o să avem o surpriză neplăcută. Prin simpla prezenţă a drumurilor de mare viteză nu vom putea scoate oamenii din letargie pentru a popula investiţiile europene relocate din Rusia.

Am fost într-o fabrică unde un domn care avea 3 clase câştiga lunar 7.000 de lei muncind în condiţii civilizate. Dar patronul umblă de nebun să aducă angajaţi din Nepal pentru că ai noştri nu-şi tulbură zenul la aşa salariu. Iar situaţia asta n-are legătură cu prezenţa sau lipsa autostrăzilor.

Cred că cele 100 milioane de euro au fost folosite cu chibzuinţă de Guvern şi s-au întors acasă, la locul potrivit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!