Protestul împotriva obligativităţii purtării măştii medicale în spaţiul public organizat sâmbătă pe platoul din centru civic de un grup de susţinători ai deputatului Mihai Lasca, acum independent după ce partidul pe ale cărui liste a fost ales - AUR - l-a exclus pentru că şi-a ascuns trecutul penal - a strâns doar 50 de participanţi. Mai puţini ca niciodată.

Protest cu coiful-mască...

Manifestanţii s-au adunat cu greu. La ora 15, anunţată pe reţelele de socializare pentru începerea protestului, pe platoul din centrul civic erau adunaţi doar 10 organizatori şi cam tot atâţia jurnalişti.

Iniţiatorii au venit îmbrăcaţi în tricouri galbene cu mesajul "Jos masca sclaviei" şi au adus cu ei un banner inscripţionat cu deja tradiţionalul "Jos botniţa pentru copii!!! Copiii au dreptul să respire!".

"Suntem aici pentru a protesta împotriva purtării măştii în spaţii deschise", a declarat pentru BIHOREANUL iniţiatorul protestului de sâmbătă, Andrei Boroş.

Acesta a spus că măştile sunt inutile inclusiv în spaţii închise, însă fără explicaţii fundamentate. "Cârpele astea nu oferă nicio protecţie. După un an de zile ne trezim că acum sunt bune şi fularele şi eu mai ştiu ce. Până la urmă şi un mileu de pe televizor e bun", a spus Boroş.

În semn de protest, bărbatul şi-a tras peste gură şi nas un coif din carton din genul celor folosite de copii la aniversări. "Să îmi demonstreze cineva că botniţa aceasta nu e conformă", a cerut acesta.

Protestatarii nu sunt impresionaţi de faptul că prin atitudinea lor ar putea îmbolnăvi oameni din categoriile vulnerabile cu risc mare de morbiditate. "Se inoculează că dacă tu vrei să te imunizezi natural trebuie să ai grijă de celălalt. E un concept fals", a spus Boroş. Bărbatul a afirmat că "fiecare are obligaţia să se protejeze singur".

Sperietoarea cu vaccinarea

Prezent la protest, deputatul independent Mihai Lasca, eliminat din Alianţa pentru Unirea Românilor, pe listele căreia şi-a câştigat mandatul pentru că şi-ar fi ascuns dosarele de cercetare penală de conducerea partidului, şi-a avertizat susţinătorii, susţinând - în ciuda mesajului subliniat şi promovat adesea de autorităţi - că urmează ca vaccinarea să devină obligatorie.

"Politicul nostru nu o să ne slăbească cu abuzurile. Copiii ni se sufocă de aproape un an de zile în şcoli cu botniţa pe faţă iar acum urmează să ajungă în vot legea obligativităţii vaccinării. Această lege propusă de PSD în 2017 a ajuns în Parlament, a primit aviz favorabil de la Comisia pentru sănătate şi urmează să intre în Camera Deputaţilor", a susţinut Lasca. 

Deputatul a făcut un apel către parlamentari să nu voteze această lege "toxică şi criminală" şi şi-a îndemnat susţinătorii să continue protestele. "Singura soluţie este să ne cerem drepturile în stradă", a spus deputatul.

Ce spune legea

De precizat, însă, că legea la care face referire Lasca nu prevede vaccinarea obligatorie. Digi24 scrie că legea vaccinării a fost adoptată luni, 1 martie, în comisia de sănătate de la Camera Deputaţilor, iar forma adoptată în unanimitate în comisie a fost modificată faţă de variantă trecută în urmă cu 2 ani de Senat.

Printre modificări, a fost eliminată prevederea care ar fi obligat părinţii să îşi vaccineze copiii pentru a fi primiţi într-o colectivitate. Dar cei care nu vor să îşi vaccineze copiii au obligaţia să se prezinte în faţa unei Comisii Judeţene de Vaccinare. Această comisie înregistrează în evidenţa proprie copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni persoanele care răspund de vaccinarea copiilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare.

De asemenea, comisiile de vaccinare stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei. Dacă părinţii refuză să se prezinte în faţa Comisiei Judeţene de Vaccinare aceştia pot fi sancţionaţi de la avertisment, până la amendă de 10.000 de lei.

"Oradea este laşă!"

Deşi redusă, asistenţa s-a dovedit chiar mai vocală decât organizatorii. "Suntem nişte laşi! Oradea este un oraş laş! Mergeţi la Timişoara, să vedeţi ce o să fie mâine la Bucureşti", le-a strigat celor prezenţi o femeie nemulţumită de numărul mic de protestatari.

La rândul său, un bătrân a înfierat clasa politică românească. "Ei îşi trag pensii speciale, iar eu, care am lucrat o viaţă întreagă, inclusiv la Canal, am ajuns la 70 de ani să n-am ce mânca", a strigat bătrânul.

Orădeanca Dana Maria Hodişan (foto sus) a venit la protest cu icoana Apostolului Andrei pentru a îndemna românii "să nu ne lase îngenunchiaţi". Femeia şi-a menţionat exemplul personal. "Eu n-am purtat şi nu voi purta mască. Nu mă voi nici vaccina, pentru că este un experiment, o injecţie care numai nu ne protejează", a zis femeia. Protestatara a afirmat că nu se teme de infectarea cu Covid-19. "Eu mă vaccinez cât pot de des cu Sfânta Împărtăşanie", a spus aceasta.

Pornit cu greu, protestul s-a încheiat brusc în jurul orei 17, când participaţii au început să discute pe grupuri sau pur şi simplu să se retragă spre casele lor. Organizatorii iau în calcul organizarea de astfel de manifestaţii săptămânal.